Kā izvēlēties pareizo paklāju savam mājoklim

Paklājs ir centrālais interjera elements, kas nosaka mājokļa noskaņu, stilu un komfortu. Tomēr paklāju piedāvājums mūsdienās ir tik plašs, ka var būt grūti izvēlēties sev visatbilstošāko. Lai atvieglotu izvēli, šajā rakstā apskatīsim būtiskākos faktorus, kas jāņem vērā, izvēloties piemērotāko paklāju konkrētajai telpai.

Telpas funkcija un intensitāte

Vispirms nosakiet, kādam nolūkam paklājs paredzēts un cik intensīvi tas tiks lietots. Atkarībā no tā variēsies nepieciešamais biezums, audums un citas īpašības. Piemēram, guļamistabā labāk izvēlēties biezāku, pūkaināku un siltāku paklāju. Turpretī ēdamistabai vai gaiteņiem, kur plānota intensīvāka slodze, labāk derēs plānāki, izturīgāki paklāji no modernākiem materiāliem.

Izmēri

Nākamais būtiskais faktors ir precīzi izmēri, lai paklājs perfekti iekļautos jūsu telpā un harmoniski sadalītu to. Pirms iegādes rūpīgi izmēriet telpas kontūras. Pieļaujamais novirzes diapazons parasti ir 2-5 cm, atkarībā no dizaina. Obligāti atstājiet papildu 5 cm tīrīšanai pie sienām.

Paklāja materiāls

Liela nozīme ir paklāja sastāvam. Visbiežāk izmantotie materiāli – vilna, polipropilēns, poliamīds, kokvilna, zīds. Savukārt paklāji var būt austi, adīti, mezgloti vai šūti. Vilnas paklāji pieskaitāmi pie greznākajiem un siltākajiem, tomēr tie ir jūtīgāki pret putekļiem, mitrumu un ķīmisku tīrīšanu. Mūsdienīgi sintētiskie audumi ir funkcionālāki un izturīgāki, lai gan zaudē dabiskumu.

Paklāja biezums

Vēl viena nozīmīga īpašība, ko izvērtēt, ir paklāja augstums. Tas būs robežās no 2 līdz 10 mm. Plānākie paklāji vairāk noder intensīvi izmantotām telpām, jo tos vieglāk tīrīt. Biezākie modeļi ir piemērotāki relaksējošai atmosfērai guļamistabās un viesu uzņemšanai.

Krāsa un raksts

Vēlams izvēlēties tādas krāsas, rakstus un ornamentus, kas harmoniski iekļaujas esošajā interjerā. Drošākā izvēle vienmēr būs neitrāli toņi – pelēki, krēmkrāsas, smilškrāsas. Spilgtas krāsas un kontrasti labāk der mazākās platībās. Apsveriet arī tīrīšanas aspektu – tumšāki paklāji praktiskāki, jo neatspoguļo netīrumus.

Nobeigums:

Kopsavilkumā, galvenie aspekti, izvēloties paklājus, ir telpas funkcija, izmēri, materiāls, biezums un krāsa. Izvērtējiet savas vajadzības konkrētajai telpai un plānoto noslogojumu. Ļaujiet paklājam izskatīties telpā pirms galīgās izvēles apstiprināšanas. Un, protams, ņemiet vērā paredzamo apkopes intensitāti. Tad jums noteikti izdosies atrast ideāli savam dzīvesstilam un mājoklim piemērotu paklāja risinājumu.

Novēlu veiksmi jaunā paklāja meklējumos!